2016. augusztus 12., péntek

Holly Smale: A lány, aki mindig mindent félreért (Geek girl 2.)

Kiadó: Manó könyvek
Oldalszám: 328
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Model Misfit
Fordította: Nagy Boldizsár

Értékelés: 5

Fülszöveg:
Harriet Manners sok mindent tud. 
* Az embernek általában 70 000 gondolat fordul meg a fejében naponta. 
* A pillangónak négyezer izma van. 
* Egy átlagos ember egy tonna ételt fogyaszt el egy év leforgása alatt. 
* Strébernek lenni + modellnek = a cuccaidon újabb és újabb graffitik jelennek meg. 
A fiúkról viszont egyértelmű, hogy semmit nem tud. Pedig fergeteges tokiói modellútja alatt minden eddig összegyűjtött tudását becserélné, ha csak halványan sejthetné, mit is kezdjen egy bizonyos sráccal…


Értékelés:


Bár az előző részről nem voltam túl jó véleménnyel, ahhoz képest azt kell, hogy mondjam, pozitívan csalódtam ebben a részbe, talán azért, mert már tudtam mire számíthatok.
Az előzővel ellentétben ez a rész komolyan vicces és szórakoztató volt és a cselekménye is rendben volt. Talán kicsit lassan indult be, de az eleje egy olyan szituációval foglalkozott, amivel manapság sajnos sok gyereket találkozik, mégpedig, mikor az egyik szülőnek az új házasságából kisbabája születik. Sok kétely megfordul Harriet fejében; vajon ő ugyanolyan fontos lesz, mint eddig? Mi van, ha csak egy kolonc lesz a szülei vállán? 
Ebben a részben egy új családtagot is megismerhetünk, aki nem más, mint Harriet nagymamája, Bunty, aki egy szórakozott, de jólelkű nő. 
Ez a könyv Japánban játszódik és olyan részletes leírások voltak benne róla, hogy egy kis fantáziával bárki oda tudta volna képzelni magát.
Ez a kötet sem szenved hiányt mókás fotózásokból, érdekes tényekből és persze a szerelmi szál sem az utolsó. Már látszik, hogy valami alakul, de szerintem a következő részben talán kicsit jobban rá kéne mennie az írónőnek. 
Két új modellt is megismerhetünk a regényben, Rin, az aranyos japán lányt és a Harriet szerint hercegnői szépségű, angol Poppyt. Mindketten más egyéniségek és fontos szerepük van a történet alakulásában. 

A főszereplőnknek is úgy érzem, hogy sikerült valamennyit fejlődnie az előző részhez képest, már látszik, hogy kezd ráérezni a modellkedésre.
Akit még mindig nem nagyon tudtam hova tenni, az Toby volt, nekem még mindig fura a rajongása, amit Harriet iránt érez. Kár volt őt zaklatónak megírni, mert az beteg dolog, jobb lett volna, ha inkább csak egy olyan srácként van feltüntetve, aki csodálja Harriet-et, nem pedig bokrokba bújva nézelődik utána. Viszont tény, hogy ebben a részben az ő karaktere is fontos.
Én komolyan örülnék, hogyha Holly ezen a színvonalon folytatná az írást, amit most megmutatott, mert sikerül egy könnyed, gyorsan olvasható történetet összehoznia.
Összefoglalva: ez a könyv tényleg nagyon jó volt, ide a következő részt!


Az írónőről
Holly Smale 1981. dec. 7-én született Angliában. Kiskora óta szereti az írást és az olvasást. 15 éves korában felfedezte egy modellügynökség és 2 évig ezzel foglalkozott, bár később egy interjúban kijelentette, hogy nem élvezte. Az első megjelent könyve, a Geek girl 2014-ben elnyerte a Waterstones Gyermekkönyv-díjat. A Geek girl c. sorozata eredetileg trilógiának indult, ám végül 6 kötetesre sikerült.

Kiknek ajánlom?
Elsősorban azoknak, akik olvasták az elsőt részt és akár pozitívan, akár negatívan vélekedtek róla, mert lehet, hogy ezután a kötet után megváltozik a véleményük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése