2015. január 2., péntek

Kalapos Éva: D.A.C.-Egy új élet

Kiadó: Manó könyvek 
Oldalszám: 272
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím:-
Fordítótta:-
Értékelés: 3,5
Fülszöveg:
Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…
Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások – D.A.C.!

Értékelés:
Vacilállnom kellett,hogy mennyire értkékeljem a könyvet. 3,5-re vagy 4-re. Aztán végülis az előbbi győzött.
Ennek a könyvnek úgy álltam neki,hogy  erről majd biztos egy lehúzó kritikát fogok írni,mert a molyos értékelések alapján úgy tűnt. Aztán miután elolvastam megváltozott egy kissé a véleményem.
Szerintem ennek a könyvek az a legnagyobb problémája,hogy olyan mint hogyha egy amerikai film lenne,és vannak benne kevésbé reális dolgok.
Már az elején belefutunk egy ilyenbe,amikor a főszereplőlány megemlíti,hogy az apja-mióta Flóra édesanyja meghalt-a munkába menekül el,alig látják,és egy bejárónő gondoskodik róluk.
Most nem azért,de erről,hogyhogy nem tud a gyámügy? Mármint oké,hogy van velük egy felnőtt,na de azért egy szülőnek az a dolga,hogy a gyermeke mellett legyen,és szerintem az,hogy Flóra és az öccse-Geri(Gergő)-egy hónapban kb. 2-szer látják az apjukat eléggé felháborító.
A másik ilyen fura és valószínűtlen dolog Zsani,aki ugyebár új diákként érkezik a suliba. Már akkor botrányt kavar,amikor megpróbálja behozni a macskáját a suliba,de aztán hazaküldik. Na de most komolyan,ilyet valaki egyáltalán hogy mer megpróbálni? Ráadásul egyszer sikerült a cicát órára is becsempésznie,és a tanár nem vette észre. Komolyan,ilyen a valóságban nincs! Szerintem azért mégis feltűnő,hogy egy nagy kosárban valaki bevisz egy macskát...
Zsani számomra egy roppant idegesítő szereplő volt. Már amikor beinvitálják Flóráék a terembe,és elmondják a kérdésére válaszolva,hogy milyen programok lesznek az évben,és szóba jön a Valentin napi bál,már el is kezd komibnálni,hogy ki-kivel megy.Ágit,aki a könyvben a könyvmoly szerepet tölti be,lenézte,és beszólogatott neki. Teljesen úgy viselkedett,mint egy hercegnő,és ez idegesített benne legjobban.Számon kérte azért Flórát,mert odament megvigasztalani Ginny-t(alias Emma).

Ebben a könyvben nem az iskola van a középpontban,hanem inkább az iskolán kívüli kapcsolatok,na meg a tinik problémái. Szerintem az írónő az utóbbiból már túl sokat próbál ránk zúdítani a regényben. Szó van benne bulimiáról,kábítószerről,vad partikról stb. Szerintem mindegyik nem megtalálható egy társaságban.
A vége pedig...Ahogy Márk is fogalmazott,túl szappanoperás volt. Igen,tényleg olyan volt.És ezt most a bálos részre értem. Annak,hogy ilyen megtörténjen a valóságban annak alig 10% az esélye.

Mindezektől függetlenül piros pont az írónőnek azért,mert ez a történet nem olyan szokványos ebben a kategóriában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése