2016. január 4., hétfő

Könyvmolynak lenni...

...csodálatos! 
Mai bejegyzésem témája egyfajta összegző, hogy miért jó könyvmolynak lenni és miért érdemes azzá válni.

1.  "Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet."
De igaz ez a gondolat, barátaim! Az olvasás rengeteg világba elkalauzol, amibe egy film képtelen. Gondolj csak bele! Mennyivel szebb és jobb a Roxfort világát betűről-betűre felfedezni, mint pár snittből! Na ugye, hogy sokkal? És Panemet, az utópikus Chicagót, Illéát vagy az Útvesztőt? Napestig sorolhatnám a csodásabbnál csodásabb helyeket, amikbe "ellátogathatunk" az olvasás által.
Tipp nem olvasóknak: A kedvenc sci-fi filmetek alapjául szolgáló könyv elolvasása az első lépés lehet a könyvmollyá váláshoz. Bátran vágjatok bele!

2. Szókincs
Veled is megesett már, hogy barátaid beszélgetés közben csak néztek rád, mert nem értették egyes mondatokban a szavakat, amiket használtál? Igen, a könyvek akaratlanul is "megfertőznek" bennünket új szavakkal. Ezáltal kevesebb nálunk a szóismétlés és általában jobbak az irodalmi fogalmazásokra kapott jegyeink.
Tipp nem olvasóknak:  Nem muszáj mindjárt egy egész regényt elolvasni, csak azért, hogy fejlesszétek a szókincseteket. Először próbálkozzatok rövidebb történetekkel, novellákkal.
Tipikus molyreakció, amikor valaki azt mondja,
nem szeret olvasni

3. Furcsa kérdések
Vannak emberek, akik egyszerűen nem értik és nem is akarják érteni egy olvasó ember világát. Az meg csak hab a tortán, amikor értelmetlen és idegesítő kérdéseket tesznek fel. Íme a top 5:

  1. Miért olvasod el, ha van belőle film?
  2. Én nem szeretek olvasni. Mi abban a jó?
  3. Hogy tudsz kiolvasni ilyen vastag könyveket?
  4. Mi a kedvenc regényed?
  5. Hú, ezt majd kölcsön tudod adni? (ez általában akkor fordul elő, ha suliban/munkahelyen olvasunk és éppen valaki megkérdezni, hogy miről szól és tetszik neki)
Ide kattintva még több kérdést olvashatsz, amitől kiborul egy könyvrajongó

4. Nyugtató=könyv
Ha üldöz a valóság
Talán mind ismerjük azt, hogy milyen érzés egy könyvbe "menekülni" mindennapi problémáink elől. Már velem is történt ilyesmi. Egyszer nagyon paráztam egy dolog miatt, de leültem olvasni és mire a könyv végére értem már egyáltalán nem stesszeltem, sőt meg is feledkeztem a dologról. Szóval, ha nagyon izgultok valami miatt, irány a fotel és kezdődhet az olvasás!
Érdekes tény, hogy 6 perc olvasás 60%-kal csökkenti a depressziót.

5. Fantázia
Na ez az, amit a filmadaptációk rendszeresen lerombolnak. Egy könyv kiválóan fejlesztheti a képzelőerődet, pláne ha olyan jól van megírva, hogy szinte úgy érzed, ott vagy. Ettől nőnek a történetalkotási készségeink. Ha valaki író szeretne lenni, ahhoz elengedetlen, hogy olvasson más szerzőktől. 
Tipp nem olvasóknak:  Ha szeretnéd, hogy fejlődjön a képzelőerőd, keress múltban/jövőben játszódó regényeket, ugyanis ezekben elengedhetetlen például egy város szemléltetése.

És bár kevésszer esik róla szó,  a könyvmolyokat sokszor kirekesztik, strébernek titulálják az iskolákban. Mondanám, hogy ne törődjetek velük, de azért ez nem olyan egyszerű, ha napi szinten találkoztok utálóitokkal. Amit tanácsolni tudok, az az, hogy emiatt ne hagyjátok abba az olvasást, ne csak a könyvtárban merjetek olvasni, hanem nyugodtan szünetben a teremben/udvaron is, ezzel is megmutatva kiközösítőiteknek, hogy nem érdekel a véleményük. Viszont ha a helyzet súlyosabbra fordul, szóljatok olyan tanárnak, akiben megbíztok, mert van pár elvetemült szekáló, akik ellen egyedül nem tudtok védekezni.


Képek forrása: imgur.com, ofi.hu, moly.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése