2015. április 25., szombat

Leiner Laura: Késtél

Kiadó: Gabo
Oldalszám: 416
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: -
Fordította: -
Értékelés: 4,5


Fülszöveg:
Budai Rebeka, aki tizenhat évesen egy gimnáziumi együttesben játszott, egy átlagos napon zenés videót posztolt az egyik közösségi oldalra. A dal pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett, és Rebekát felkarolta Körte, a tetoválóművészből lett zenei menedzser. Azóta az egész ország Bexiként ismeri a tinisztárt. 
Bexit most egy zenei tehetségkutató műsor elődöntőjébe hívják, hogy duettet énekeljen Nagy Márkkal, az egyik versenyzővel. Menedzsere tanácsára a lány eleget tesz a felkérésnek, mert kell a reklám a hamarosan megjelenő második lemezének. És ezzel kezdetét veszi egy nagyon zűrös hét. 
A Késtél a Bexi-sorozat első kötete.




Értékelés:
A fülszöveg elolvasása után egyből Marni Bates: Segítség, Youtube-sztár lettem! c. könyve ugrott be. Aztán kiderült, hogy itt nem egy frissen befutott sztárról van szó, hanem egy olyan énekesnőről, akit már egy éve felfedeztek. Azt hittem, hogy erről majd lehúzó kritikát fogok írni, de kellemesen kellett csalódnom, hiszen a könyv elnyerte a tetszésemet.
Az első pár oldal után még mindig nem nagyon jött be a sztori, már fejben tervezgettem is, hogy milyen negatív értékelést írok. De ahogy elkezdett beindulni a történet egyre jobb lett, egyre jobban megkedveltem a szereplőket. Kemált (aki az abszolút kedvencem volt), Antit, Lilit, Körtét, Márkot, és Bexit.  Ha már így a szereplőknél tartunk nekem egy kicsit olyan érzésem volt, hogy Bexi tulajdonképpen egy kicsit olyan, mint Laura. Molyon más is írta, hogy ő is hasonlóságot vélt felfedezeni az írónő és a főszereplőlány között, például abban, hogy egyik sikerének meg kell ugornia a másikat, meg a viselkedése is olyan. Nem ismerem az írónőt személyesen, de az internetes posztjai alapján, és a karaktere alapján szerintem hasonlítanak ők ketten. Rebekát az elején nem nagyon bírtam, hiszen az első pár oldalon csak azt hajtogatja, hogy miután híres lett elhagyták a barátai, mindenki utálta, kihasználta, a fiúja szakított vele stb. Aztán a közepefelé már egészen szimpatikus lett. Nagy Márkkal is ez a helyzet, amikor felbukkant elég egoista volt, viszont a köny végén már eléggé szerethető volt. 
Tetszett, hogy bemutatja, hogy milyen egy valóságshow "belülről", nagyjából hogyan zajlanak az előkészültek és az egész popszakmába is betekintést nyerhettünk a könyv által. De azt túlzásnak találtam, hogy egy duettezés miatt ennyire közel kerülnek egymáshoz a partnerek. Sőt, én a tehetségkutató nevét is kissé laposnak találtam, lehtett volna valami kreatívabb.
 Volt egy dolog ami nagyon nagyon idegesített ebben a regényben. Az, hogy mindig, de mindig visszatértünk arra a témára, hogy a sztárok is csak emberek, ja és az életük nem olyan, mint Rihannáé vagy Lady Gagáé. Túl sokszor visszatérünk rá, és amikor képbe jött a téma, akkor gyakorlatilag ugyan az le van írva más szavakkal. Míg az előző könyvél, amit olvastam (Holly Smale: A lány, akit soha senki nem vett észre ,a kritika a linkre kattintva olvasható el) nem jött át a könyv lényege, ebben a könyvre pont az ellenkezője igaz: a történet mondanivalóját szinte mindehol át akarják adni, ami engem személy szerint nagyon idegesített. Ezért van az a fél csillag levonás. Plusz az idióta nevű karakterért, Körtéért. Tudom, hogy a könyvben volt Bogyó meg Puding, amire nem azt mondom, hogy vicces, de Körte név már a fülszöveg nyilvánosságra hozásakor is bökte a csőrömet. Leiner Laura minden művében vannak valami bugyuta nevű karakter, de ettől a regényei olyanok, mintha egy sémára épülnének. 
Talán ezt a sorozatot is azért írja Laura, hogy ne csak a SzJG-ről ismerjék az emberek, hanem valami komolyabb munkájáról. Ezt nem tudom. Csak annyit, hogy mindenképpen szeretném elolvasni a második részt is!

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik meg szeretnék ismerni, egy híresség életét, és szeretnének egy tehetségkutatóról olvasni, aminek beleláthatnak a kulisszái mögé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése